BloggProffs

Guinea-Bissau by night

Det är mörkt ute. Det är natt. Utanför hörs enskilda skottsalvor, mer sällan nu än för några timmar sedan dock. Reaktioner i form av skrik hörs alltmer sällan och de tycks mer och mer uppgivna. Ett glatt jazzband spelar evergreens på torget. De ler mycket. Det är så det är här i Afrika. Och så är det varmt. Alla får sömnsjukan mest hela tiden. Det är ju så jobbigt med myggnäten, menar jag. Svåra att stryka. Det finns de som talar illa om Guinea-Bissau, säger att det är ett knarkland (mein Gott, det är ju inte ens ett riktigt ord!) och det råder anarki. Jag håller inte med. Här är riktigt mysigt om kvällarna, och säkra källor på regeringsnivå har visat mig papper på att landets främsta exportvara är cashewnötter, inte knark. Det finns VISSA (nämner inga namn) som borde lära sig lite om källkritik.

Jag sitter runt lägerelden (ja vi har såna inomhus också. Det finns ingen el i Afrika. Eller var vi nu är, jag är inte helt säker på var Guinea-Bissau ligger, jag menar man hade bättre för sig på mellanstadiet, typ läsa femböcker och köpa små små chipspåsar i närbutiken när skolmaten var kekk. Sista dan i femman fick vi sitta kvar tills vi kunnat peka ut 50 afrikanska stater, äh det kanske var 40, på kartan. Det var en lång dag) med Frederick Forsyth och röker opium. Det är mysigt. Han har gjort det här förut, säger han. Och han slutar inte skryta; den rättsläkare som obducerade President João Bernardo Vieira berättade för honom att  de ansvariga, landets armé, först kastat en bomb på honom och när det inte räckte huggit honom i små små bitar med machete, efter det att de fört honom till hans svärmor. Om hon upplåtit lokalen av ren vänlighet eller mot viss betalning visste han dock inte. Fan. Det hade varit en bra twist annars. En gosse rider in i lägenheten på en tam tiger. Flåsande och flämtande hoppar han av, uppenbart tröttad av galoppen. ”Allt är förändrat” hinnar han säga innan han åter måste hämta andan. ”Strax innan mordet” han gör chop-chop viftningar i luften ”mördades arméchefen Tagmé Na Waié bombledes! Armén har dock i ett pressmeddelande lovat att respektera författningen och demokratin, så det finns inget att oroa sig över.” Jag och Frederick sitter tysta en stund, men vi tänker båda på samma sak: hur kunde han veta vad vi talade om? Någon måste ha lyssnat till vårt samtal.

Det är mörkt ute. De sjunger så fint här, men det är lite svårt att höra precis vad. De artikulerar dåligt.Hela historien påminner lite om när Astrid Lindgren blev inlåst på Junibacken och kannibaliserade sig fri. Hon artikulerade också lite dåligt de sista åren. Visst, ett par säsongare gick åt men det blev en bra story!

http://hd.se/utrikes/2009/03/03/foerfattare-faangad-i-bissaudramat/

http://www.dn.se/nyheter/varlden/vag-av-fordomanden-efter-presidentmord-1.810864

http://sydsvenskan.se/varlden/article417092/Ingen-kupp-bakom-presidentmord.html

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2542095.svd

Taggar: , , , , , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu