BloggProffs

Hor nu här!

Det finns ingen anledning att tro att det inte finns lyckliga horor. Antalet prostituerade är tillräckligt stort för att alla möjliga attityder till sysslan ska rymmas i gruppen. Så nu kan vi släppa den punkten.

Svenska sexhandelslagar har stiftats över huvudet på både säljare (värt att debattera anser vissa) och köpare (färre anser detta vara värt att diskutera). Huvudargrumentet till det nuvarande totalförbudet är att kvinnor far illa av att sälja sex, oavsett vad någon säger. Ifall detta påstående är en generell sanning eller ej är en debatt som återkommer med jämna mellanrum, gärna åtföljt av nån fin avhandling av ena eller andra ståndpunkten.

Vad som allt för sällan frågas är huruvida man behöver något sådant argument. Det är lika ok att från samhällets sida säga att ett fenomen i sig är ont, och därför ska förbjudas. Om ett ständigt nytta/skadavägande skulle legat till grund för lagstiftningen i Sverige så hade vi till exempel inte haft en sådan drogpolitik som vi nu har. Ändock, istället för att objektivt väga farorna av konsumtion av alkohol, cannabis, heroin, bajamajatvål och allt vad man vill; därefter sätta en minimi- eller nolltoleransgräns och lagstifta logiskt så har vi på grund av tradition och vanevärderingar satt de lagar som passar oss. Och nej, jag sätter inga citationstecken kring ‘oss’, riksdagen är folkvald. Varken piratpartiet eller något hypotetiskt cannabisparti kommer att komma in i riksdagen de närmasta 50 åren i alla fall, eftersom folk(et)s värderingar itne nödvändigtvis är baserade på objektiva fakta. Anser en majoritet att cannbis är fel (inte onyttigt eller illadoftande) och hor är omoraliskt, låt då våra lagar vara därefter. Värderingar är inte alltid logiska, och inte alltid ”rätt”, men de är ändå del av det som definierar ett folk och en kultur.

Ännu inte övertygade? Tänk då på alla de kräk som springer runt på våra gator och slåss för nöjes skull; våldtar och demolerar tunnelbanevagnar, förslösar landstingets budget. Riktat mord på dessa skulle kanske vara till nytta för mänskligheten, men likförbannat är det fel.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/debatt-ar-sex-arbete-1.808388

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/susanne-dodillet-ar-sex-arbete-svensk-och-tysk-prostitutionspolitik-sedan-1970-talet-1.803322

Taggar: , , ,

3 Kommentarer till “Hor nu här!”

  1. Hor nu här! | Kulturkollektivet Kronärtskockan Säger:

    [...] Prostitutionsdebatten rasar vidare på DN:s kultursidor. Fast vi redan sagt allt som behöver sägas! [...]

  2. Hanyo Säger:

    Jag kan inte hålla med, moraliska inställningar bör inte få tillåtelse att avgöra vilka lagar vi ska ha. Det är i förlängningen farligt för demokratin och skapar grunden till majoritetens diktatur över minoriteten. Bara för låt oss säga 90% av Sveriges befolkning tycker att prostitution är äckligt, fel, omoraliskt, snuskigt, fult etc så kan man inte förbjuda det. Samma sak gäller exempelvis homosexualitet, homosexuella kommer aldrig att vara i majoritet så det är fullt möjligt att en majoritet av svenska folket kan förbjuda homosexualitet därför att det är äckligt, fel, omoraliskt, snuskigt, fult etc… i båda fallen tar ingen skada, om vuxna, myndiga människor i sitt sinnes fulla bruk väljer att ägna sig åt prostitution så måste vi acceptera det även om vi själva tycker att det är fel, därför att det skadar ingen och är ingen last för samhället och då ska vi inte lägga oss i hur folk vill leva!

  3. Eva Säger:

    ”Därför att det skadar ingen och är ingen last för samhället”. Det är din åsikt Hanyo men de flesta som är emot prostitution håller inte med. Jag anser exempelvis att det skadar samhället genom att det går hand i hand med en dålig kvinnosyn. Män vill kunna köpa sex, men de kan inte tänka sig att dela ”sin” kvinna med någon annan. Därmed delas kvinnor upp i ”horor” och ”madonnor”. Så länge det finns ojämställdhet kommer prostitution att vara skadligt.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu