BloggProffs

Kalaskaffe från Afrikas Finland

Räck upp en hand, alla som vet var Rwanda ligger!

Nej, Afrika räcker inte som svar. Korrekt svar är ”typ Kongo”, Tyska östafrika. Ska se om jag har en karta med….

Där ja!

Såja! Stort är det inte, men tättbefolkat. Ni kan ju wikka det om ni vill ha alla siffror och koordinater. Det är strikt talat inte nödvändigt; allt man behöver veta är att Rwanda är som Finland, fast varmare. Eftersom det inte finns några sjöar i Afrika (värmen, ni vet!) så kan de inte kalla sig De tusen sjörnas land. Dessutom är det nog copyrightat eller nåt. Hur som helst, kullar har de så de kallar sig istället Igihugu cy’Imisozi Igihumbi – De tusen kullarnas land. Charmigt. Jo, ja, urinnevånarna är ju pygméer, så huruvuda kullarna är kullar ur ett europeiskt perspektiv kan ifrågasättas. MEN, sådan perceptionskolonialism ska vi inte hänge oss åt. Tycker de det är kulligt så är det säkert det med.

Andra likheter med Finland är att de under förra århundradet hade ett mycket blodigt inbördeskrig (folkmord och det hela) och att de gillar kvinnliga politiker. I sittande parlament (2008 och framåt) är 56% av ledamöterna kvinnor, och det är stadgat i lag att minst 1/3 ska vara sådana.

Folkmordsoffer, lyckligt genuslösa

En schysst grej med kullar är att man kan odla kaffe på dem. Nej, det var inte en referens till förra stycket, utan till förförra. Skäms på dig! Kaffe talar vi om. Rwandas kaffeindustri växer så det knakar. Deras lokala arabicasort Bourbon sägs vara riktigt god, och har sålts för så mycket som 41USD/kg, vad det nu innebär i dagens finanskris… Det talas om citron- och chokladtoner, ekologiska och ”rättvisa” odlingar. Både Fairtrade och gott, och dessutom lite udda; borde inte Rwandiskt kaffe kunna hittas i Malmö? Sökandet påbörjas NU! Alla tips välkomnas. Bönan delar namn med en Rwandisk kaffekedja (som Starbucks, fast utan sionistrykten), som nu öppnat butiker i Boston och Washington DC. Malmö nästa? Låtom oss hålla många tummar! Kaffe från Afrikas horn och Indiska oceanen är oftast värt varje slant, så det här blir intressant.

 Marabakaffe

Fan, nu lyckades jag inte slänga in nån acceptabel vits om ”Kaffe vitt” heller… 

http://www.vso.org.uk/thecoffeeproject/booklet.htm

http://www.fairtrade.org.uk/downloads/pdf/abah_profile.pdf

Taggar: , , , , , ,

5 Kommentarer till “Kalaskaffe från Afrikas Finland”

 1. Finland ligger i Afrika | Kulturkollektivet Kronärtskockan Säger:

  [...] Rwandiskt kaffe är på uppgång, Rollo noterar och funderar. [...]

 2. Pontus Säger:

  Hoppas det kommer hit! Kaffe är gott!

 3. rollo Säger:

  Ja absolut. Sen när cashen kommer får vi köpa lite av det kubanska!

 4. Stephan Säger:

  Det finns Rwanda kaffe i Malmö!

  Lilla Kafferosteriet – Fråga efter färskrostat! Lite tips om hur du tillreder hemma kan du också få.

  Kaffe har fått en ny dimension efter Rwanda och lite Malmökontakter.

  Hälsningar

  Stephan

 5. rollo Säger:

  Får kolla upp nästa gång jag är där!

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu