BloggProffs

En sorglig ordvits på främmande språk

Imorse såg jag morgontv, det enda goda med morgnar. Det och morgonljus kanske. Och för en gångs skull fick jag lära mig nåt…

Våld är ett hot mot demokratin. Vare sig det är i fascistisk eller anarkistisk (har ni tänkt på att yttringarna och följderna av dessa diamteralt motsatta ideologier är precis likadana?) anda så går det mot allt det som gör oss människor värda att se oss som något mer än apor i lustiga kläder. Det spontana våldet är skrämmande på sitt vis, det organiserade på sitt. Det organiserade är ibland nödvändigt för att kontrollera det spontana och utifrån detta bygger man stater och så vidare. Allra mest skrämmande är kanske det organiserade men icke välvilliga våldet. Vi kan kalla det terror eller nåt helt annat. Nu är det dags för en kort utvikning.

Inte knarkhandlare

Dansk folkeparti har lyckats med just det Sverigedemokraterna endast till hälften kunnat, att uppnå status som ett seriöst parti och ta plats i parlamentet. Mycket talar för att SD kommer lyckas med samma sak 2010, och de ser sig också som varandras motsvarigheter. DFs lycka var att de, när de började framstå som ett hot mot de etablerade partierna, fick draghjälp av att dessa då antog deras xenofoba politik varigenom de inte längre tycktes lika extrema. Denna brunsjuka visade sig vara så smittsam, och populismen så populär, att i princip alla folketingspartier gav sig på de nyinflyttade och mörkhåriga. Oavsett om DF alltså sitter i regering eller ej så är deras politiska inflytande äckligt stort. Att Danmarks nuvarande statsminister, den fördömelseliberale Anders Fogh-Rasmussen nu är halvklar som NATOordförande trots att han har ryggrad som en sjögurka är underligt.

Varför liberaler (eller rättare sagt folkpartister) har så nära till Islamofobi och liknande fenomen är egentligen bortom mitt förstånd. Frihet och jämlikhet åt alla, så länge de tycker samma som en själv? Demokrati och yttrande/klädesfrihet är förbehållet dem som inte tycker det är stötande med minibikini och horannonser i kvällspressen. Här hemma har vi sett liknande tendenser, särskilt från allianspartierna, att blidka bonnhögern med förslag om värderingskontrakt och så vidare.

Nog med historia, dags för det nybakta: Med anledning av det ack så aktuella gängvåldet i Storköpenhamn (i princip halva danmark, räknar man med Århus så blir det i princip hela Danmark), mellan MCgäng och ”invandrargäng” (att de senare inte skulle ha fler inbördes gemensamma saker än att de kommer från valfritt utland känns orimligt, men nu är det så de benämns) om narkotikahandeln så har DF kommit med ett lika provocerande som ogenomförbart förslag. Den sittande regeringens förslag om att skärpa straff för gängrelaterat (i sammanhanget motsvarande vad vi i Sverige kallar organiserad brottslighet) räcker enligt dem inte alls. För att sammanfatta deras reviderade bandepakke* i några punkter:

  • Barn till invandrare ska tvångsplaceras i förskolor. Om föräldrarna vägrar så ska barnen tvångsfjärnas. Nej vad heter det på normal svenska, eeh…  Omplaceras? Ni vet vad jag menar, eller rättare sagt DF.
  • Om olovliga vapen påträffas i en bil ska polisen kunna konfiskera denna och sälja den på auktion, oavsett om bilägaren har något som helst med vapnen att göra eller ej.
  • Det ska inte få bo mer en 25% invandrare i ett kvarter/område. Tvångsförflyttningar kan alltså bli aktuellt. Jrf Sabunis riv-hela-skitenförslag

Man kan väl säga att deras föreslagna åtgärder åtminstone är riktade. Antar de att också alla knuttar (SÅ jag har längtat efter att få använda det order) kommer från utomeuropeiska länder? Är droghandel etniskt bundet till den klart definierade gruppen De Andra (dit malmöbor såkart räknas in)? Och i så fall, varför har jag aldrig fått veta det? Har de dealers jag umgåtts med FÖRKLÄTT sig, och varför säger i så fall inte media nåt om det? Nånstans här lurar en skandal omgiven av stanken av illa begravna hundar.

Kanske… 

Det här kommer självklart inte bli verklighet, eftersom det är rent egendoms- och grundlagsstridigt att konfiskera oskyldigas bilar och barn. Det är om bilarna reaktionerna varit starkast, inte om tvångsplaceringa av barn. Liknande förslag, riktat mot till exempel Extremister på Rosengård är att vänta i Sverige, om även de svenska ”liberala” partierna fortsätter sin trend att överta populisthögerns argument för att behålla sina väljare. Det är genom sådana här utspel det onda laget vinner sin makt! Så länge regeringen tar intryck av deras idéer behöver främligsfientliga partier inte sitta i den, knappt ens i riksdagen. Nej, det är inte bara högerns förmåga att påverkas vi ska oroa oss för. Och det är kanske allra mest oroande.

*gängpaket. Ordet har trevliga ordvitsvibbar på danska då det även ungefär betyder svordomspaket.

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu