BloggProffs

Ni borde skämmas!

Att andelen svenskar som tror att bostadsrättpriserna inom översiktlig framtid kommer att sjunka måste ändå vara veckans mest meningslösa nyhet. Eller, nåja, åtminstone ligger den väl på top 100 över veckans mest meningslösa inrikesnyheter. Att anta att pöbelns åsikt i frågan är det minsta intressant är en förolämpning mot läsarkåren, eller i alla fall den tänkande bråkdelen av den. Att ingen kommit på tanken att fråga presentera en, bara en mäklares åsikt i frågan borde vara chockerande. Tyvärr är vi så pass långt bortom den punkt där vi kunnat förvänta oss relevant nyhetsrapportering att detta endast är ytterligare en orsak att lägga tidningen i rännstenen och fridfullt bepissa den; allt för att bespara den relativt sett rena asfalten vårt förakt. Man måste vara rättvis. Ja, man måste vara rättvis. Aftonbladet går även de upp i täten med sin artikel om hur många av deras läsare (jag antar att även du, kära läsare, springer mot toaletten med handen för munnen vid det här laget. Lugn, texten finns kvar när du är klar. Glöm inte hålla upp håret och ta av tröjan!) som tror att [sic!] konjunkturen vänder.

DN fortsätter, troget sin vana, att förkasta allt vad klart tänkande heter i artikeln Räkna inte med matematikerna. Här deklareras att finanskrisen är matematikerna fel, och i synnerhet då den ondskefullt kinesiske David Li. Matematikern Li begåvade ekonomerna med ett verktyg för värdesättning av obligationer; en enkel formel för att bedöma riskerna i en viss investeringsform om man så vill. Business Week-journalisten Stephen Baker har i sin bok The Numerati ”påvisat” hur denna formel och liknande bär skulden till den skenande spekulation som ledde fram till dagens finanskris. Vad han och artikelförfattaren Ekman helt missat är… ja allt?

Skyll inte på vägverket!

Problemet är inte de matematiska verktyg som ställs till ekonomers förfogande, utan det faktum att dessa välbetalda gamblers inte förväntas förstå sina arbetsverktyg. En ekonom behöver i princip inte kunna räkna, om man till exempel jämför med en naturvetare; trots att ekonomi i princip helt handlar om implementerandet av matematiska modeller på ekonomiska samband. En matematisk sats är ofelbar av det enkla skälet att den definierar sina egna begränsningar; i lekmannatermer kan man säga att varje god matematisk formel eller modell kommer med en bruksanvisning. Att nu skylla finanskrisen på matematikerna är som att skylla rattfylla på vägverket.

  

Taggar: , , , , , , , , , , ,

2 Kommentarer till “Ni borde skämmas!”

  1. Marcelo Säger:

    mmm du har en poäng där… Texten var skit bra…

  2. Pontus Säger:

    Du har så rätt Robin! Det är ju sjukt att de som har så stort ansvar för matematik ges så lite utbildning i matematik. Man skall tydligen kunna förstå hela världsekonomin med 3p matematik, vilket i princip blir att man lär sig lite deriveringsregler. SKRÄMMANDE!

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu